Nieuws3 feb '12 06:07

Syrië-resolutie stuit op Rusland, China

Auteur: Edme Koorstra

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben donderdag weer geen akkoord bereikt over een resolutie over Syrië. Rusland en China blokkeren het ontwerp.

Volgens Li Baodong, VN-ambassadeur van China, is er meer overleg nodig: "We zijn er dichtbij, maar we zijn er nog niet.'' De Indiase VN-gezant Hardeep Singh Puri liet ook weten dat de besprekingen over Syrië donderdag niet zo vlotjes waren verlopen.

Aftreden
De Veiligheidsraad slaagt er al maanden niet in het eens te worden over een Syrië-resolutie. Westerse en Arabische landen legden donderdag een nieuwe ontwerpresolutie voor in de hoop dat Rusland en China daar mee konden leven.

In de nieuwe tekst werd niet meer expliciet het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad geëist. Maar Rusland en China vonden de resolutie nog altijd te hard. Daarna zou die resolutie weer zijn aangepast.

'Meer tijd nodig'
Vitali Tsjoerkin, de Russische VN-gezant, heeft volgens diplomaten gezegd dat als vrijdag de ontwerpresolutie in stemming wordt gebracht, Rusland daar zijn veto tegen zal uitspreken. Russische functionarissen lieten weten dat ze meer tijd nodig hebber voor overleg met de autoriteiten in Moskou.

Volgens de VN zijn sinds maart al zeker 5400 doden gevallen door het politieke geweld in Syrië. Frankrijk noemde woensdag een dodental van 6000.

Gerelateerde artikelen