Nieuws27 aug '14 11:02

Amerika in de bres voor Tunesië

Auteur: BNR Webredactie

Amerika is bang dat Tunesië het volgende land is dat onder de voet gelopen wordt door moslim-extremisten. Om dit te voorkomen heeft Obama het Tunesische leger 60 miljoen dollar gegeven.

Eerder gaven de Amerikanen al 100 miljoen dollar aan het land. Nu is hun steun wederom nodig. Buitenland-commentator Bernard Hammelburg vertelt. "Je kunt eigenlijk zeggen dat die Arabische lente of revolutie alleen in Tunesië is gelukt. Dat wil Amerika graag koesteren en omdat het gevaar nu van verschillende kanten komt, proberen ze de fragiele Tunesische democratie te beschermen."

Er is dus sprake van dreiging uit meer dan één hoek. "Er zijn strijders die in Mali eruit zijn gekieperd door het VN-leger en die zich hebben ingegraven in het gebergte tussen Algerije en Tunesië. Een nog groter gevaar is buurland Libië. Daar is de onrust heel groot doordat er twee regeringen elkaar bestrijden; een moslimbroederschap en één van nationalistische aard."

Libië
Aan Libië durven de Amerikanen zich niet te wagen. "Daar is de strijd in handen gevallen van vrijwel alle Arabische landen in de omgeving. De rebellen zouden worden gesteund door Egypte en Qatar. En de tegenpartij weer door andere omliggende landen. Amerikanen steken liever niet hun handen in het vuur daar. Laten we dan de landen, of organisaties in de omgeving steunen zodat daar niet hetzelfde gebeurt, denken ze nu."

Eerder ging er dus al geld naar het kleine Tunesië, wat in de maalstroom dreigt meegenomen te worden. "Die 60 miljoen is relatief weinig. Daarnaast is het een beetje een sigaar uit eigen doos. Amerika verkocht recent nog voor 700 miljoen dollar Black Hawk helikopters aan ze. Dan is een kleine gift geen probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen