Nieuws13 feb '13 13:25

BBC aangeklaagd om misbruik Savile

Auteur: BNR Webredactie

Misbruikslachtoffers van voormalig BBC-icoon Jimmy Savile hebben de BBC aangeklaagd. De slachtoffers stellen de BBC aansprakelijk voor het misbruik van de voormalige presentator.

Dat heeft de Britse omroep woensdag gemeld. De aanklacht is ingediend namens 31 vermeende slachtoffers. De populaire en excentrieke Savile (1926-2011) bleek gedurende zijn lange carrière honderden vooral jonge meisjes te hebben misbruikt. Het schandaal kwam pas in 2012 in volle omvang aan het licht. .

Groep slachtoffers groeit
Advocaat Alan Collins zei dat de groep slachtoffers die zich bij zijn praktijk heeft gemeld 'met de dag groeit'. De aard van het vermeende misbruik varieert volgens Collins van 'ongepast gedrag tot ernstig seksueel misbruik'.

Behalve de BBC is ook de executeur van de nalatenschap van Savile aangeklaagd.

Savile bereikte een sterrenstatus in Groot-Brittannië toen hij in 1964 aan de slag ging als presentator van het nieuwe BBC-muziekprogramma Top of the Pops. Later was hij de hoofdfiguur in Jim'll Fix It. In het jeugdprogramma liet Savile van 1975 tot 1994 allerlei wensen van kinderen in vervulling gaan.

'Roofzuchtige zedendelinquent'
In januari verscheen een rapport waaruit bleek hoe Savile te werk was gegaan en gebruik maakte van zijn beroemdheid. Het misbruik vond plaats in onder meer ziekenhuizen, hospices, scholen en BBC-studio's. Zijn jongste slachtoffer was 8, het oudste 47. De onderzoekers noemden de oud-BBC-ster 'een roofzuchtige zedendelinquent'.

Gerelateerde artikelen