Nieuws11 jan '13 13:04Aangepast op 11 jan '13 14:30

Jimmy Savile misbruikte kinderen vanaf 8 jaar

Auteur: Anne-Greet Haars

De overleden BBC-presentator Jimmy Savile heeft in ruim 50 jaar tijd zeker 214 seksmisdrijven gepleegd, waaronder 34 verkrachtingen. Dat staat in een politierapport dat vandaag is gepubliceerd.

Sommige slachtoffers van Savile waren pas acht jaar oud, de oudste was 47. Het misbruik vond in heel Groot-Brittannië plaats, onder meer in ziekenhuizen, hospices, kindertehuizen en BBC-studio's. De onderzoekers spreken van seksueel misbruik gepleegd door "een roofzuchtige zedendelinquent''.

Reacties
"De openbare aanklager heeft net excuses aangeboden aan de slachtoffers. Hij zei dat het hem spijt dat ze Savile niet in 2009 vervolgd hebben, toen ze de kans nog hadden. Savile overleed kort daarna. De BBC zegt er van te walgen dat zoveel overtredingen op haar grondgebied gebeurden", vertelt BNR's correspondent in Londen, Lia van Bekhoven.

"Wat mensen daarbuiten nog steeds merkwaardig vinden, is hoelang dit allemaal kon duren. En hoe wijdverbreid die misdrijven ook waren."

1966-1976
De politie begon vorig jaar met een groot onderzoek naar Savile. Het meeste misbruik vond plaats in de periode 1966-1976, toen Savile tussen de 40 en 50 jaar oud was. Bijna driekwart van zijn slachtoffers was jonger dan 18. De meeste slachtoffers waren meisjes van tussen de 13 en 16 jaar oud.

De politie heeft geen duidelijk bewijs gevonden dat de dode BBC-presentator deel uitmaakte van een netwerk van pedofielen.

Gerelateerde artikelen