Nieuws13 mei '13 07:55Aangepast op 13 mei '13 11:02

Pact laat jongeren warmdraaien voor techniek

Auteur: Melvin Captein

Ondanks de hoge lonen en goede baanperspectieven blijft het lastig om jongeren voor techniek te laten kiezen. Daarom presenteert minister Kamp van Economische Zaken later vandaag een Techniekpact.

Het pact komt tot stand in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. Het pact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen.

Niet dé oplossing
Volgens Ronald Dekker, arbeidseconoom aan de Universiteit van Tilburg, is het een goede zaak dat er een Techniekpact komt. Maar het is niet dé oplossing voor het probleem, waarschuwt hij. "Het is een van de manieren om de techniek onder de aandacht te brengen. Maar scholen en bedrijven moeten constant bezig zijn jongeren in de goede richting te duwen om te zorgen dat er voldoende mensen voor techniek kiezen."

Dat weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen, komt volgens Dekker doordat ze nog altijd een vertekend beeld van de sector hebben. "Ze denken dat het vies werk is en gaan liever met een stropdas om achter een computer zitten. De banen in de techniek zijn echter steeds 'schoner' geworden. Bovendien kun je in die sector prima verdienen en zijn de baanperspectieven goed."

Korte termijn
Volgens FNV Jong zorgt de technieksector er zelf voor dat de belangstelling van jongeren achterblijft. Er zouden volgens de bond te weinig leer-werkbanen voorhanden zijn. Dekker beaamt dit. "Techniekbedrijven hebben vaak een kortetermijnvisie. Ze klagen steen en been dat ze geen jongeren kunnen krijgen, en kijken dan vooral naar overheden en scholen. Terwijl ze zelf ook meer kunnen doen om jongeren te interesseren." Een stap zou kunnen zijn om samen met ROC's zelf opleidingen te starten, meent Dekker.

Gerelateerde artikelen