Nieuws23 jan '12 06:43Aangepast op 23 jan '12 10:35

Merkel en Sarkozy gaan hun eigen weg

Auteur: Edme Koorstra

Frankrijk en Duitsland willen de vennootschapsbelasting meer harmoniseren. Dat kan op korte termijn gunstig uitpakken voor Nederland.

De twee landen dringen aan op een gezamenlijk belastingregime voor bedrijven in Europa. Ze komen vandaag gezamenlijk met plannen daarvoor, meldt de Franse zakenkrant Les Echos.

Te traag
De Europese Commissie is ook al bezig met plannen in die richting, zegt BNR's Europa-correspondent Stefan de Vries. "Maar Duitsland en Frankrijk zijn niet bereid daar nog langer op te wachten. Die plannen van de Europese Commissie dateren van oktober 2010, het gaat ze simpelweg niet snel genoeg."

Verschillen
"De fiscale verschillen tussen Frankrijk en Duitsland zijn klein, dus makkelijk op elkaar af te stemmen", zegt De Vries. "Merkel en Sarkozy gaan nu hun eigen weg, en landen die zich willen aansluiten zijn welkom."

Gunstig voor Nederland?
"Als Nederland niet meedoet, kan dat op korte termijn gunstig zijn voor het investeringsklimaat: Frankrijk en Duitsland concurreren dan niet meer op fiscaal gebied, dus is het gunstig voor Nederland."

"Maar op langere termijn kan het ook negatief zijn, omdat het imago van 'belastingparadijs Nederland' negatief gebruikt kan worden door Duitsland en Frankrijk. En dat kan schade toebrengen aan het Nederlandse vestigingsklimaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen