Nieuws21 jan '14 14:18

Gates hoopvol over strijd tegen armoede

Auteur: ANP Nieuws

Bill Gates, de rijkste man ter wereld, schat dat in 2035 geen enkele natie zo arm zal zijn als een van de 35 landen die nu door de Wereldbank als de landen met de laagste inkomens zijn ingeschaald.

Daarbij houdt hij rekening met de inflatie.

In een brief die hij dinsdag op de website van de Bill & Melinda Gates Foundation heeft geplaatst, zegt Gates dat de meeste landen tegen 2035 een hoger gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking zullen hebben dan China nu.

Gates neemt afstand van wat hij "drie mythes'' noemt die vooruitgang voor de armen zouden tegenhouden. Een daarvan is de idee dat arme landen gedoemd zijn arm te blijven, een andere dat ontwikkelingssamenwerking geldverspilling is. Ook neemt hij afstand van de 'mythe' dat het redden van mensenlevens tot overbevolking leidt.

"Het geloof dat het met de wereld slechter gaat, dat we extreme armoede en ziekten niet kunnen oplossen, is niet alleen maar een misvatting. Het is schadelijk. Welke maatstaf je ook aanlegt, de wereld is beter dan hij ooit is geweest. Binnen 2 decennia zal hij nog beter zijn'', schrijft Gates.

De stichting van Gates en zijn vrouw heeft sinds 1997 28,3 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) uitgetrokken voor onder meer ontwikkelingsprojecten.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen