TNO: Geef schaliegas een kans
Het boren naar schaliegas kan schoner. We moeten schaliegas niet te snel afschrijven als gevaar voor het milieu. Dat vindt René Peters, hoofd gastechnologie van TNO.
TNO werkt met een aantal andere Europese onderzoeksinstituten aan een schonere en veiligere winning van het gas.
Vooral het zogeheten 'fracken' leidt tot veel bezorgdheid over het milieu. Hierbij wordt onder hoge druk een mengsel van water, zand en chemicaliën de grond in gespoten om ervoor te zorgen dat het schaliegas vrijkomt. Hierdoor kan het grondwater vervuild raken.
Peters: "Er komt zand bij kijken om de scheurtjes open te houden en de chemicaliën moeten dat zand opgelost houden in het water. Daar kun je denken aan alternatieven voor het zand, bijvoorbeeld deeltjes die opgelost blijven in het water. Dan heb je de chemicaliën niet nodig. Misschien kun je zelfs wel helemaal zonder het water, bijvoorbeeld door met CO2 of met lpg te fracken. Dat zijn technieken die ook in Amerika al worden getest en ontwikkeld."
Volgens Peters zou het daarom zonde zijn om schaliegas nu al helemaal af te schrijven. "Wij denken dat over een jaar of vijf zeker een stuk van de risico's en de bezwaren met nieuwe technologie kan worden opgelost."

Duurzaam
De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.