Nieuws8 jul '14 06:44Aangepast op 8 jul '14 07:44

Mobieltje als handgranaat

Auteur: Pieter van den Akker

Krachtige bommen die zo klein zijn als de batterij in je telefoon. Al-Qaeda zou daartoe in staat zijn, melden internationale media. Het zou de reden zijn waarom op alle vluchten van Schiphol naar de VS vanaf vandaag telefoons, tablets en andere elektronische apparaten die niet aankunnen of leeg zijn niet welkom zijn. Er moeten veel meer controles komen, reageert Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie, op BNR.

Eind vorige week werd enigszins onverwacht bekend dat luchthavens overal te wereld strenger moeten controleren op de veiligheid van vluchten naar de VS. Gisteren aan het eind van de dag bleek dat Schiphol de controle vandaag al gaat invoeren. Waarom of op basis van welke informatie is niet duidelijk.

Grootte van een batterij
Volgens de Franse krant le Figaro gaat de aandacht van de beveiligers vooral uit naar mobiele telefoons en andere electronic devices, dus ook tablets en laptops. De geheime dienst van Saoedi-Arabië zou ontdekt hebben dat terreurnetwerk al-Qaeda in staat is een explosief te maken dat niet groter is dan een batterij van een mobiele telefoon, weet redacteur René de Monchy:

Glenn Schoen is terreurdeskundige van G4S Risk Advisory.

Zulke kleine bommen die zo krachtig zijn is dat bij u bekend?
Schoen: "We weten dat er al eind jaren tachtig, begin jaren negentig door een andere generatie terroristische bommenmakers mee is geëxperimenteerd. Die waren toen ietsje groter, maar die waren ook gebouwd voor de eerste generatie laptops. Dus we weten dat er naar werd gekeken. We weten ook dat de geheime dienst, in dit geval de Israëlische, ooit een kleine bom heeft gemaakt van een mobieltje om daarmee iemand om te brengen."

De maatregel geldt alleen voor vluchten naar de VS, maar is het niet beter om wereldwijd deze regel in te voeren?
"Mogelijk wel. Ik denk dat het ook zal worden overwogen door internationale autoriteiten. Al-Qaeda is al bijna twintig jaar bezig met het plannen van aanslagen tegen de luchtvaart en heeft het wel voornamelijk voorzien op Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Hun grote doelwit is altijd geweest: vluchten van het buitenland naar Amerika toe.  Dat is voor hun, helaas, de terreurhoofdprijs. Dat is ook de eerste grote zorg."

Een bom in een mobieltje: betekent dit ook dat we strengere maatregelen nodig hebben voor bijvoorbeeld ons Tweede Kamer-gebouw?
"Dit is, denk ik, echt gericht op: hoe omzeil je de beveiliging voor luchtvaart? Een heel kleine bom kan vaak al desastreuze gevolgen hebben, vooral als een cabine onder druk staat. Het zou theoretisch ook kunnen dat ze de bom op een andere manier zouden willen gebruiken, bijvoorbeeld om de deur naar de cockpit open te blazen. Het is vooral binnen dat vliegtuig dat je je zorgen maakt over iets dat zo klein is. Maar in een mobieltje, laptop of tablet kun je alle componenten voor een bom doen: het is een bom klaar voor gebruik. Het kan zo worden ingezet als een soort handgranaat aan boord van een toestel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen