Nieuws18 apr '14 11:34

Vertrouwen in economie hoger dan voor de crisis

Auteur: BNR Webredactie

Het consumentenvertrouwen in Nederland neemt verder toe. Het oordeel over de economische situatie is zelfs hoger dan voor de crisis.

Dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS, tegen BNR naar aanleiding van de door het CBS gepresenteerde cijfers. Sinds afgelopen zomer is het vertrouwen vrijwel onafgebroken toegenomen.

Gesnakt
Daarmee is het vertrouwen in de economie als geheel zeker terug, ziet Van Mulligen. "Ik denk dat consumenten een tijd lang hebben gesnakt naar goed nieuws en dat kwam eind vorig jaar toen de economie in Nederland weer groeide. Kijken we naar het oordeel over de hele economische situatie, dan is dat zelfs een hoogtepunt in zeven jaar tijd. Dus daar zitten we zelfs boven het niveau van voor de crisis." Het CBS bepaalt het consumentenvertrouwen door de koopbereidheid samen met het vertrouwen in het economische klimaat te meten.

Koopbereidheid blijft laag
Wel is de consument over zijn eigen situatie nog steeds somber. "Het zou voor het vertrouwen van de consument in de eigen situatie plezierig zijn als de werkgelegenheid weer eens aantrekt”, zegt Van Mulligen. "De koopbereidheid is nog steeds heel erg laag. Veel consumenten vrezen nog steeds de werkeloosheid en dat maakt je natuurlijk een beetje kopschuw bij het doen van grote uitgave."

Pessimisten
De vertrouwensindicator komt in april uit op min 5, twee punten hoger dan in maart. Dat betekent dat er 5 procent meer pessimisten dan optimisten zijn.

Gerelateerde artikelen