Nieuws4 jul '14 19:10

'Waarborgfonds overheid om noodsituatie kinderopvang te redden'

Auteur: Thijs Baas

Een waarborgfonds van de overheid moet ondernemers in de kinderopvang overhalen om kinderopvangcentra van de noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro over te nemen. Dat zegt hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukking tegen BNR. "Het is echt een noodsituatie en dan kan toch een derde van Estro worden gered."

Ook buiten Estro gaat het de kinderopvangsector allerminst voor de wind. "het ziet er heel somber uit. Er zijn heel goede kinderopvangcentra die hun derde of vierde ontslagronde ingaan. De pedagogisch medewerkers vliegen eruit alsof het niets is en de ouders zullen zich ook afvragen wat er allemaal gebeurt in 'hun' kinderopvang. We hebben een miljard te veel bezuinigd op de kinderopvang en dan krijg je dit soort gevolgen."

Investeringsmaatschappijen
De tijd van de vette winsten in de kinderopvang is voorbij, zegt ook Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. Investeringsmaatschappijen krijgen daarom van haar het voordeel van de twijfel als zij bedreigde kinderopvangcentra van Estro willen overnemen. "Ik denk dat de tijd van de grote winsten in de kinderopvang in Nederland over is."

Wel toont de situatie rond de noodlijdende kinderopvangorganisatie aan dat minister Lodewijk Asscher haast moet gaan maken met een basisvoorziening in de kinderopvang, zegt Van Brenk. "Het gaat echt om honderden kinderen. Wij hebben een gesprek met de curator en voor ons is van belang dat ook de een derde waar de onzekerheid is ook overgenomen worden, want die ouders hebben te goeder trouw betaald en die willen dat hun kinderen opgevangen worden."

Duurzaam
Vestigingen van Estro die dreigen te verdwijnen worden wat Van Brenk betreft bij voorkeur ondergebracht bij regionale kinderopvangorganisaties. "Als een investeringspartij dit duurzaam doet, en ook in Nederland kwalitatief goede  kinderopvang willen leveren, juichen wij dat toe. Als ze het doen om geld en winst te maken, juichen we het niet toe."

Maar voor bijzonder hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukking heeft die constructie niet de voorkeur. "Ik zou het mooi vinden als de Nederlandse kinderopvang - en daar zitten een paar hele goede aanbieders bij - het in een gezamenlijk consortium met elkaar zouden oplossen. Dat zijn kinderopvangaanbieder die de Nederlandse markt kennen, die de cultuur kennen en die hebben laten zien dat ze zich zelfs in de ze zeer moeilijke tijd kunnen handhaven."

Uitstel van betaling
Estro kreeg uitstel van betaling, maar er komt waarschijnlijk een doorstart in afgeslankte vorm. Lodewijk Asscher hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers van Estro en voor de ouders en kinderen die gebruik maken van het bedrijf. Het is een moeilijke tijd voor de kinderopvang doordat er minder gebruik van wordt gemaakt, aldus de minister vrijdag.

De noodlijdende kinderopvangorganisatie maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 kinderopvangplekken over.

Gerelateerde artikelen