Nieuws17 apr '14 14:55Aangepast op 17 apr '14 16:39

‘Nederlanders hebben betrouwbaar imago in China’

Auteur: BNR Webredactie

Wim Kok is aan de slag gegaan bij een grote Chinese bank en Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, ging hem in 2012 al voor. Waarom wil China zo graag Nederlanders voor topfuncties?

Sinds november is Wim Kok commissaris bij de China Construction Bank. Daarmee volgt hij Nout Wellink, die al een tijdje voor de Bank of China werkt, naar Azië. Wellink zegt dat hij waarschijnlijk door de Chinezen is benaderd omdat hij voorzitter is geweest van het Bazels Comité voor Bankentoezicht: “Bovendien kunnen wij ze waarschuwen voor de fouten die hier tijdens de kredietcrisis zijn gemaakt.”

Dergelijke fouten zijn natuurlijk ook gemaakt in andere landen, maar Nederland heeft een erg betrouwbaar imago, weet Joke Bruynzeel. Zij traint zakenmensen die naar China willen. “Financiële mensen uit Noord- en West-Europa worden door de Chinezen als vertrouwd en degelijk gezien. Ook hebben we net het staatsbezoek van president Xi Jinping gehad. Die heeft thuis de boodschap afgegeven dat Europa een belangrijke speler wordt in de handel met China.” De benoeming van Wim Kok zou 'prima pr' zijn voor China.

Bruynzeel adviseert Kok overigens om goed op te letten, want in een communistisch land werkt de markt toch heel anders. De rode loper wordt uitgerold, maar achter de façade is het niet altijd even mooi. Nout Wellink blijft enthousiast over China. Na dertig jaar vooral actief te zijn geweest in de westerse wereld, ontdekt hij graag een nieuw gebied: “China ontwikkelt zich in een enorm tempo tot een van de belangrijkste economieën ter wereld. Ik vind het fascinerend om daar dichtbij te zitten.”

Gerelateerde artikelen