Nieuws21 aug '12 05:53

Kabinet rondt begroting voor volgend jaar af

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het kabinet begint dinsdag met het afronden van de begroting voor volgend jaar. Dat is minder werk dan eerdere jaren, omdat na de val van het kabinet de Kunduzcoalitie snel een akkoord 2013 in elkaar heeft getimmerd.

Op basis van de laatste voorspellingen van het Centraal Planbureau kijkt het kabinet de komende twee weken of de plannen nog aangepast moeten worden. Een van de belangrijke punten is of het verwachte begrotingstekort voor volgend jaar nog steeds op 2,9 procent staat, net onder de Europees toegestane grens van 3 procent.

Mocht uit nieuwe berekeningen blijken dat de plannen van de vijf partijen toch een hoger tekort opleveren, dan moet het kabinet misschien nieuwe bezuinigingen overwegen. Verder kijkt het de komende dagen hoe de plannen precies uitpakken voor de koopkracht van burgers.

Demissionair
Een extra handicap is dat het kabinet demissionair is en de bewegingsruimte voor de begroting van volgend jaar dus sowieso klein. De begroting wordt op Prinsjesdag gepresenteerd, zes dagen na de Tweede Kamerverkiezingen.

De zogenoemde begrotingsraden van het kabinet beginnen dinsdag en gaan tot eind volgende week door.

Gerelateerde artikelen