Nieuws20 aug '12 12:56

CDA wil meer openheid van pensioenfondsen

Auteur: Marjan van den Berg

Pensioenfondsen moeten meer openheid geven over hun beleggingen. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op BNR.

Het Financieele Dagblad meldt maandag dat diverse pensioenfondsen flink zijn geraakt door de koersval van het aandeel Facebook. De fondsen hebben voor miljoenen euro's aandelen van het sociale netwerk in hun bezit.

Het FD ontdekte dit op basis van informatie van financiële toezichthouders in de VS. Omtzigt noemt het op BNR "jammer" dat de krant er op deze manier achter moest komen. Volgens hem zouden de pensioenfondsen ook in Nederland moeten melden waarin zij beleggen en wat hun beleggingsbeleid is. "U neemt verplicht deel in een pensioenfonds. U heeft niet eens de keuze of u bij het pensioenfonds wordt aangesloten. Dan mag u toch in ieder geval weten waarin dat geld belegd wordt?"

Het argument dat pensioenfondsen daarmee op beleggingsgebied aan vrijheid zouden inleveren, gaat niet op, zegt het Kamerlid. "Tot nu toe hebben de pensioenfondsen ook helemaal niet geklaagd dat ze het in Amerika wel honderd procent openbaar moeten maken. Ze hebben nog nooit gezegd dat ze daar ook maar één procent minder rendement door maken."

GroenLinks-leider Jolande Sap pleitte maandagochtend op BNR voor meer zeggenschap voor mensen over de wijze waarop hun pensioen wordt belegd.

Gerelateerde artikelen