Waren Dino's eigenlijk Pino's?
De vondst van honderden dino-botten in Siberië hebben het eeuwenoude beeld van dinosauriërs in één klap veranderd. Onderzoekers vonden náást beenderen en schedels, sporen van pluis. Het beeld van vogelachtige dino's wordt daarmee nog waarschijnlijker.
Volgens paleontoloog John de Vos is er sprake van een belangrijke ontdekking. "Hiervoor had men het idee dat vogels afstamden van een bepaalde groep dinosaurussen. De algemene aanname was dat dino's met een hagedissenheup de lijn naar de lijn naar de vogels vormden. Maar nu heeft men een dinosaurus met een vogelheup gevonden die ook veren heeft."
Nu is het de vraag of de veren in de twee dinogroepen onafhankelijk zijn ontstaan of dat hun verre voorouders die veren al hadden, legt De Vos uit. "Dat probleem moet de wetenschap nu gaan oplossen.Uiteindelijk kan dat leiden tot een beter inzicht in de evolutie van vogels."
Met de nieuwe informatie moet het beeld dat er altijd van dinosaurussen bestond langzaam worden omgevormd. De Vos: "Er zullen wel steeds meer poppetjes van dino's met een vacht komen. Ze zijn straks echt aaibaar, krijgen steeds meer het uiterlijk van een zoogdier. Eerst waren het gewoon slome hagedissen die wat rondwaggelden."
Jurassic Park
Nu komen we er mogelijk achter dat ze warmbloedig waren, en dat ze een nest met jongen netjes groot brachten en dat ze een vachtje hadden, blikt De Vos vooruit. "Het beeld van de velociraptor die in Jurassic Park de keuken doorgaat moet straks misschien worden herzien."
Het beeld dat in Jurassic Park van de oerdieren is geschetst is sowieso een interpretatie van hoe het ooit geweest zou kunnen zijn. "We weten niet welke geluiden ze maakten of welke kleur ze hadden bijvoorbeeld."
Toch zal de beruchtste dino van allemaal straks niet veranderen in een fladderende knuffelalbatros. "Een T-rex zie ik niet zo gauw uit de boom vliegen", relativeert De Vos. "Het gaat vooral om de wat kleinere dino's, zeg maar van het formaat van een kip of een pauw. Maar als die knuffelbaarder worden, worden die misschien juist weer interessant voor de filmindustrie."