Nieuws30 apr '14 10:36

Van der G. krijgt beveiliging 'op maat'

Auteur: BNR Webredactie

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., krijgt beveiliging 'op maat' als hij overmorgen vrijkomt. Volgens het OM wordt per geval bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen. Dat is bij Van der G. ook zo.

Over waar en hoe de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der G. komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Nederland
Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. "Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken'', liet het OM weten. "De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten.’’

Van der G. moet zich tijdens zijn voorlopige vrijlating aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Waarschuwing
Als Van der G. die voorwaarden overtreedt, kan het OM direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen