Nieuws4 jun '13 15:48Aangepast op 4 jun '13 23:22

Ikea niet alleen voor 'kastknutselaars'

Auteur: Mijke Hurkx

Ikea heeft haar Stockholm-serie vernieuwd en het resultaat heeft de modebewuste Harmen van Dijk van Tijd, het zaterdagmagazine van Trouw, zeer aangenaam verrast. "Het ziet er verbazingwekkend goed uit."

Een eettafel uit de Stockholm-serie. Foto: Ikea
Een eettafel uit de Stockholm-serie. Foto: Ikea

Vandaag gaat Roelof Hemmen in BNR's B.L.T. op zoek naar goeie interieurtips en laat zich adviseren door journalist Harmen van Dijk. Van Dijk is niet bepaald het prototype 'kastknutselaar' en toch is hij verrast door zijn eigen enthousiasme over deze vernieuwde lijn van Ikea. "De serie is betaalbaar, om mee te beginnen. Zeker niet onbelangrijk in deze tijd. Mensen moeten hun hypotheek aflossen maar willen ook graag iets nieuws in huis. En toen ving ik op dat Ikea de Stockholm-serie heeft vernieuwd."

Stockholm
Stockholm is de belangrijkste serie van Ikea, vernoemd dus naar de belangrijkste stad in Ikea's moederland. "Hoe belangrijker de stad, hoe belangrijker de lijn bij Ikea. En de belangrijkste lijn hebben ze dus helemaal opnieuw ingevuld. Het ziet er verbazingwekkend goed uit. Mooie materialen, mooi afgewerkt. En helemaal wat je op nu in je huis wilt hebben", vertelt Van Dijk aan Roelof Hemmen.

"Wat ik heel mooi vind is een tafel, gemaakt van notenfineer. Een paar jaar geleden was alles zwaar, eikenhouten tafels bijvoorbeeld, en nu wordt alles langzamerhand slanker en lichter. En in dat beeld past die tafel heel goed. Slank tafelblad en met slanke stoeltjes. Het deed mij denken aan het werk van de Britse ontwerper Tom Dixon."

Mooi afgewerkt
Van Dijk was nog het meest verbaasd over de afwerking. "Ik liep er eens omheen en het is rondom gefineerd, ook de achterkant. En zelfs de binnenkant. Je zal ongetwijfeld zelf wel goed je best moeten doen om het mooi in elkaar te zetten."

Afkijken
De serie is dus zeer up-to-date, zegt Van Dijk. "Ikea kijkt altijd heel goed af bij de grote ontwerpers. Een beetje zoals H&M dat ook doet met kleding. Het is misschien onaardig om te zeggen dat het is nagemaakt, maar in ieder geval zeker geïnspireerd op. Voor de tafel van Dixon betaal je zo'n 2500 euro, die bij Ikea kost 499. Toch een fijn verschil! Ongetwijfeld is het origineel veel mooier en nog fijner om naar te kijken, maar ik vond de prijs-kwaliteitverhouding zeker verrassend."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen