Nieuws16 mei '14 13:19Aangepast op 16 mei '14 16:25

Aflevering pestprogramma 'Project P' verboden

Auteur: Bram van Dijk

De omstreden aflevering van het RTL-programma Project P wordt maandag gewoon uitgezonden, maar zonder de beelden die door de rechter zijn verboden zijn. De rechtbank oordeelde vandaag dat de privacy van de scholieren zwaarder weegt dan het publicatierecht van RTL.

Een beeld uit een andere aflevering van het pestprogramma Project P.
Een beeld uit een andere aflevering van het pestprogramma Project P.

In totaal gaat het om zes minuten aan beeld dat RTL komende maandag niet mag uitzenden. De betreffende school, het Einstein Lyceum in Hoogvlietschool, had een kort geding aangespannen, mede namens de ouders van de leerlingen.

Patrick
Het ging om de aflevering over de 12-jarige gepeste leerling Patrick. Voor het programma maken de gepesten zelf verborgen camerabeelden van hun klasgenoten. De school vond de leerlingen op de geblurde beelden te herkenbaar.

De rechtbank besluit nu dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag. Ook zegt de rechter dat de jonge leerlingen er niet voor konden kiezen om niet op de beelden te komen, omdat ze leerplichtig zijn. Daarnaast oordeelt de rechter dat de leerlingen vermoedelijk te herkennen zijn door hun naaste omgeving.

Uitzending gaat door
Advocaat van RTL Sebas Le Poole laat weten dat RTL de aflevering toch gaat uitzenden, maar zonder de beelden die de rechter verbood. Het gaat volgens Le Poole in totaal om 6 van de 45 minuten.

Ethicus: 'Met zorg gemaakt'
Eerder zei media-ethicus Huub Evers tegen BNR, na het zien van de eerste aflevering, dat hij het programma 'met zorg gemaakt' vond. "De critici, waar ik ook toe behoorde, hebben voor een groot deel ongelijk gekregen."

Wel rechtmatig
Evers, ook lid van de Raad van Journalistiek, vond het gebruik van de verborgen camera rechtmatig. "De Raad van de Journalistiek hanteert een strakke eis: het moet gaan om onthullen of scherper belichten van misstanden in de samenleving. Je kan bepleiten dat je dat hebt gezien, dus daar kunnen de programmamakers zich met succes op beroepen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen