Nieuws6 apr '11 16:42

Uitzetting Irakezen leidt tot ontzetting

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Vluchtelingenwerk Nederland maakt zich grote zorgen over het uitzetten van tientallen mensen naar Irak. Met name het feit dat het gaat om zeven gezinnen met in totaal 10 kinderen stuit Trees Wijn, manager Asiel van Vluchtelingenwerk Nederland, tegen de borst

De hulporganisatie is fel tegen de uitzetting omdat de situatie nog te gevaarlijk zou zijn.
Sinds vorig jaar mogen uitgeprocedeerde asielzoekers weer terug worden gestuurd naar Irak.
Overvaltechniek
Daarnaast is VluchtenlingenWerk ook boos over de 'overvaltechniek' van het ministerie: "De gezinnen zijn letterlijk van hun bed gelicht. Voor volwassenen al zeer beangstigend, maar voor kinderen absoluut traumatiserend."
Er is nog hoop voor de Irakese vluchtelingen: ze kunnen nog in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
'Uitzettingen zijn als Russisch roulette'
“Uitzettingen zijn een soort Russisch roulette”, zegt asieladvocaat Pieter Bogers tegen BNR. Volgens hem is het niet te overzien wat een uitzetting losmaakt bij asielzoekers. “Maar als je alle berichten over Irak leest, en de waarschuwingen van de UNHCR, is het zeer onverstandig. Ook moet je beseffen dat veel mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd, niet die rechtsbijstand hebben gekregen die nodig is om werkelijk te weten wie zij zijn.”
Advocaat deed zijn best niet
Er zijn in de afgelopen jaren veel mensen toegelaten omdat veiligheidssituatie erg onzeker was, zegt Bogers. “Nu zegt men: u kunt terug”, gaat hij verder. “Dan komen mensen bij mij en zie ik dat ze in 2008 erg slecht zijn gehoord en hun advocaat niet zijn best heeft gedaan om te begrijpen wie zijn cliënten waren. Dat hoefde in die tijd ook niet, vonden advocaten, want ze waren toch wel veilig in Nederland. Nu vindt Nederland dat de situatie in Irak zo veilig is dat men terug kan.”
Klik op de audiobutton rechts voor reacties van Trees Wijn van Vluchtelingenwerk Nederland en asieladvocaat Pieter Bogers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen