Nieuws6 jun '13 07:31

Hoog water blijft Duitsland en Centraal-Europa teisteren

Auteur: BNR Webredactie

In grote gebieden in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië blijft de watersnood aanhouden. In Tsjechië staan 150 dorpen onder water. En ook in Duitsland hebben tienduizenden mensen hun huizen moeten verlaten.

De vloedgolven verplaatsen zich stroomafwaarts en overstromen steeds weer nieuwe gebieden langs onder meer de Elbe en de Donau. Ook de stad Dresden is bedreigd. Correspondent Derk Marseille: "Het water stijgt nog steeds. Het is vooral rondom Dresden zeer kritiek. Daar zijn de meeste mensen die mogelijk geëvacueerd moeten worden. Maar ook in het zuiden, rondom de Donau, zijn nog steeds enkele dorpen met duizenden mensen die op dit moment geëvacueerd worden. De dijken verkeren er ook in zeer kritieke toestand. Het was met man en macht zandzakken stapelen."

Later op de dag wordt rondom Dresden het hoogste punt bereikt, gaat Marseille verder. "Dan wordt er gekeken of de barricaden het houden. Er valt nu niet meer zo heel veel te doen. Je kunt zandzakken stapelen, maar een dijk leg je niet in een paar uur en een kade kan je ook maar zeer beperkt ophogen."

Catastrofe-alarm
Het allerlaatste nieuws is dat de waterstand waarschijnlijk niet de recordhoogte van 2002 gaat bereiken. "Daar zou de stad dan wel op berekend zijn, maar wat het punt is dat, ook al wordt de recordstand niet bereikt, het nog de vraag is of de infrastructuur het houdt. Dus het is nog steeds zeer kritiek, vandaar dat het catastrofe-alarm nog niet is verwijderd."

Gerelateerde artikelen