Nieuws20 dec '13 12:58Aangepast op 20 dec '13 17:10

Jansen Steur mag nooit meer aan de slag als arts

Auteur: BNR Webredactie

Ernst Jansen Steur mag nooit meer als arts aan het werk. Dat heeft de tuchtrechter besloten naar aanleiding van verschillende verkeerde diagnoses.

Het leek allemaal een formaliteit, maar toch viel er een last van de schouders van de slachtoffers, erkent ook  letselschade-expert Yme Drost. "Je zag bij iedereen die heel nauw bij deze zaak betrokken was spanning hoe het zou aflopen. Maar de tuchtrechter heeft er gewoon gehakt van gemaakt, zo mag je het eigenlijk wel zeggen. Als we kijken naar de invloed van deze uitspraak op de strafzaak moeten we heel nadrukkelijk onderscheiden, want waar het hier om gaat is tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen", zegt Drost tegen verslaggever Elfanie toe Laer.

De tuchtrechter verbood de voormalig neuroloog zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan. En dat was de belangrijkste doelstelling van deze zaak, meent Drost. "De hele opzet van deze tuchtzaak was om ervoor te zorgen dat Jansen Steur nooit meer zijn beroep als arts uit te oefenen in Nederland én Europa. Met deze tuchtrechtelijke uitspraak is dat definitief voorbij. En ook hangende een eventueel hoger beroep is hij volgens de tuchtrechter gewoon geschorst."

Toetsingskader
Met deze zaak is de kous nog niet af, zegt Drost. "In het strafrecht gaat het om misdrijven die ook nog eens opzettelijk moeten zijn gepleegd; een heel ander toetsingskader en bovendien gaat het om andere slachtoffers. Negen andere slachtoffers dan de vijf klagers in deze zaak. De strafrechter zal daar een hele andere afweging hebben te maken. In psychologische zin heeft deze uitspraak betekenis, maar feitelijk juridisch kan een strafrechter hier niet zo veel mee."

Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden een tuchtzaak tegen hem aangespannen. Hij stond al sinds 2003 niet meer ingeschreven bij het BIG-register, maar de uitspraak heeft wel degelijk betekenis voor zijn slachtoffers, zegt verslaggever Elfanie toe Laer onmiddellijk na de uitspraak. "Maar ook in het buitenland komt zijn lijst nu op een blacklist, waardoor hij ook in de rest van Europa ook geen arts meer kan zijn."

Verjaard
De klachten waren behoorlijk uiteenlopend, legt ze uit: "We kennen de verhalen al wel een beetje: foute diagnoses en behandelingen die hij voorstelde. Een deel van de klachten zou al verjaard zijn, maar het tuchtcollege zegt nu dat Jansen Steur in 2003 nog in dienst was van Medisch Spectrum Twente, dus werd hij wel aansprakelijk gehouden voor de klachten en die wogen dus heel zwaar."

Verder waren de dossiers van zijn patiënten incompleet. Jansen Steur verweerde zich de vorige keer door te stellen dat hij zijn patiënten een brief stuurde. Maar ook dat heeft hij nooit gedaan, zo bleek vandaag bij de zitting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen