Nieuws10 jan '14 16:20

Patiënten Jansen in beroep tegen vonnis

Auteur: Harmen Simon Teunis

Oud-patiënten van de omstreden neuroloog Jansen gaan in beroep tegen een uitspraak van het tuchtcollege in Zwolle. Het college wees vrijdag klachten van de patiënten tegen twee bestuurders van het Medisch Spectrum Twente af.

Alleen oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker kreeg een berisping. Hij had de inspectie verkeerd geïnformeerd over Jansen, vindt het college.

De patiënten zijn hevig teleurgesteld in de uitspraak, zei hun letselschade-expert Yme Drost die hen vertegenwoordigde. Drost noemde het opvallend dat het tuchtcollege niet nader ingaat op de instructie die oud-bestuursvoorzitter Ramaker eind 2003 gaf aan de neurologen. "Ze mochten niet actief op zoek gaan naar slachtoffers van Ernst Jansen. Dat is nogal wat.''

Het tuchtcollege verweet Ramaker vooral dat hij in een telefoongesprek aan een lid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde "dat er geen sprake was van onverantwoorde zorg''. Volgens het college zette hij hiermee de inspectie op het verkeerde been.

Tevreden
De twee andere oud-bestuurders van het Twentse ziekenhuis, Herre Kingma en Tom Zijlstra, waren tevreden over het vonnis. "Ik heb destijds gedaan wat ik moest doen. Ik heb de medicijnverslaving van de ex-neuroloog bij het Openbaar Ministerie en de inspectie gemeld'', zei Zijlstra in een reactie. Volgens hem wilde de bestuursvoorzitter de zaak toen juist binnenskamers houden. "We zaten niet op één lijn maar ik heb voet bij stuk gehouden.'' Zijlstra betuigde nog zijn medeleven aan de slachtoffers in deze zaak.

Kingma liet weten het goed te vinden dat er nu duidelijkheid is. "Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld en alles gedaan wat ik kon doen. Deze zaak heeft ook mij zeer aangegrepen.''

Eind 2003 werd neuroloog Jansen na een reeks incidenten op non-actief gezet. Hij had bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses gesteld, met verregaande gevolgen. Ook bleek de neuroloog zwaar verslaafd te zijn aan slaappillen.

Rond Jansen spelen en speelden momenteel veel zaken, waaronder een strafzaak waarin 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem is geëist.

Er volgt misschien nog een strafrechtelijke procedure tegen het voormalige bestuur van het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie laat in maart van dit jaar weten of dat gaat gebeuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen