Nieuws10 okt '14 15:09

Kabinet wil af van uitkeringsverdrag met Marokko

Auteur: BNR Webredactie

Omdat onderhandelingen over aanpassingen van het verdrag met het Noord-Afrikaanse land zijn mislukt, stuurt het kabinet binnenkort een wet naar de Tweede Kamer die een einde maakt aan het socialezekerheidsverdrag.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken)
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken)

Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) liet na afloop van de vergadering weten dat hij de hoogte van de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, wil aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat betekent dat ze flink lager worden. Maar volgens de rechter is dat strijdig met het verdrag met Marokko en dat land wil niet meewerken aan een verdragswijziging.

De Kamer nam eerder dit jaar een VVD-motie aan waarin stond dat het verdrag met Marokko moest worden opgezegd als de onderhandelingen niet snel vruchten zouden afwerpen. Het kabinet wil per 1 januari 2016 af van het verdrag, zodat mensen zich kunnen voorbereiden op de nieuwe regels. De opzegging betekent dat er dan geen nieuwe uitkeringen meer gaan naar mensen in Marokko. Ze houden wel recht op AOW, maar de 'export' van kinderbijslag moet ook stoppen, het kabinet vindt dat die bedoeld is voor kinderen die in Nederland opgroeien.

Gezamenlijk belang
Asscher zei vrijdag te betreuren dat Nederland zich genoodzaakt ziet het verdrag op te zeggen omdat Marokko jaren over "het redelijke verlangen'' van Nederland om de uitkeringen te verlagen, weigerde te onderhandelen. Opzegging levert hem tussen de 7 en 9 miljoen euro op, maar het gaat Asscher meer om het principe dan om het geld.

Hij beaamde dat het opzeggen de relaties tussen Nederland en Marokko op scherp zet. Hij en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zullen de komende tijd investeren in de al 400 jaar bestaande vriendschap tussen de twee landen, ook omdat de landen een gezamenlijk belang hebben bij de strijd tegen extremisme en jihadisme.

De handel tussen beide landen, die overigens gering is, loopt geen schade op, denkt minister Henk Kamp (Economische Zaken).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen