Nieuws26 nov '14 16:01

De beste startbranche? 'Begin nú een bouwbedrijf'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland zal de komende 50 jaar meer veranderen dan de afgelopen 500 jaar, stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Morgen verschijnt zijn boek Nederland Kantelt.

Maar volgens hoogleraar Jan Rotmans zitten we er middenin: een revolutie. "Ik vergelijk dit tijdperk in mijn boek Nederland Kantelt met de 19de eeuw. Daar had je hetzelfde. Industriële revolutie, samenleving werd in de steigers gezet, er ontstond een nieuwe macht. De burgers namen de macht over van de adel, en nu krijg je weer een drievoudige kanteling. De samenleving wordt veel meer van onderuit, de economie wordt decentraler en er komt ook nu een nieuwe macht."

Daar heeft de technologische vooruitgang een belangrijk aandeel in. "De aard van de huidige technische verandering ontwricht hoe dan ook. Heel de productie en distributie gaat op de schop. Waar het naar toe gaat, weet helemaal niemand, maar wel dat ieder bedrijf in iedere branche hier mee te maken krijgt. Alle traditionele verdienmodellen staan onder druk."

Bouwbedrijf
Als hij nu een onderneming zou starten, zou het een bouwbedrijf zijn. Juist de sector die zwaar onder druk staat. "Over vijf à tien jaar verdienen bouwbedrijven niet primair geld met bouwen, maar met het faciliteren van hun klanten. Want bouwen kunnen ook niet-bouwers in de toekomst. Denk aan 3D-printers."

Een bouwbedrijf is dan eerder een hulp dan de uitvoerende partij. "Het verdient geldt met helpen met de inrichting, telecommunicatie en energievoorziening. Dus een bouwbedrijf gaat de omgeving van de mensen bedienen. Alleen dan moet je verstand hebben van mensen en bouwbedrijven hebben nu vooral techneuten in dienst."

Oftewel: een andere doelstelling, een ander verdienmodel en een andere klanten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen