Nieuws3 apr '13 12:17

'Overheid doet te weinig aan luchtvervuiling'

Auteur: Anne-Greet Haars

De overheid doet te weinig om luchtvervuiling te verminderen, vindt Milieudefensie. Grote steden investeren wel in de luchtkwaliteit, maar 'ze worden gedwarsboomd door de overheid'.

"Alle winst die we hebben gemaakt de afgelopen jaren - met extra maatregelen zoals milieuzones - die verbruikt minister Schultz nu gewoon weer om harder te gaan rijden op de ringwegen. Dat is zonde. We willen dat de lucht substantieel schoner en gezonder wordt", vertelt Ivo Stumpe van Milieudefensie op BNR.

Hij meent dat het beleid van de steden voor een deel voor niets is geweest, omdat het Rijk niet investeert in luchtkwaliteit.

Snelheid
Milieudefensie vraagt nu opnieuw aan de Tweede Kamer om de toegestane snelheid op snelwegen te verlagen. "Als we nu zien dat de snelheidsverhogingen leiden tot extra overschrijdingen, terwijl het al heel slecht is gesteld is in de steden qua luchtkwaliteit, dan is het logisch om die 30 seconden tijdswinst terug te draaien voor wat extra gezonde lucht."

Europese norm
Nederland moet per januari 2015 voldoen aan de Europese norm. Volgens Stumpe blijkt uit voorspellingen van onder meer het RIVM dat we dat absoluut niet gaan halen. "We zitten straks met honderden, zo niet duizenden, extra overschrijdingslocaties, omdat de minister constant de lucht schoon rekent met haar rekenmodellen. Maar als we realistisch kijken naar wat er in de lucht zit en wat we uitstoten, dan komen we er gewoon niet aan."

Volgens Stumpe zitten die rekenmodellen van de minister ver van de realiteit af. "We moeten eindelijk de modellen gaan evalueren: dat is al vijf jaar niet gedaan en het is zorgelijk dat we met een model gaan rekenen dat op steeds meer punten aantoonbaar een ander resultaat geeft dan metingen."

Debat: sleutelrol PvdA
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag (14:00 uur) over de luchtkwaliteit en het beleid van verantwoordelijk minister Schultz van Haegen. Stumpe verwacht dat een meerderheid van de Kamer het met Milieudefensie eens is. "Het is de vraag of het leidt tot beleidswijzingen. Er ligt een sleutelrol voor de PvdA in dit geval. We verwachten in ieder geval een kritische houding."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen