Nieuws12 feb '12 20:28

Burgemeester van Duisburg weggestemd om ramp

Auteur: Anne-Greet Haars

De burgers van Duisburg hebben burgemeester Adolf Sauerland zondag weggestemd in een referendum. Dit meldden Duitse media op gezag de kiescommissie in het stadhuis van de West-Duitse stad.

De CDU-politicus Sauerland ligt onder vuur omdat critici hem verantwoordelijk achten voor de afgifte van de vergunning voor muziekevenement Loveparade in Duisburg, waarbij anderhalf jaar geleden 21 mensen omkwamen. Onder de slachtoffers was ook een 22-jarige Nederlander.

Stemming
Volgens de officiële uitslag stemden ruim 129.000 Duisburgers voor het vertrek van de 56-jarige Sauerland, slechts 21.500 kiesgerechtigden wilden de omstreden burgervader houden.

Grote fouten
Naast de doden vielen op 24 juli 2010 in het gedrang zo'n 500 gewonden. Uit onderzoek bleek dat de autoriteiten grote fouten hebben gemaakt bij de planning van het feest. De toegangswegen bleken niet berekend op de mensenmassa's. Sauerland bood zijn excuses aan na het drama op het technofeest. Hij wilde echter geen schuld op zich nemen en gaf aan niet vrijwillig op te stappen.

Tegenstanders
De tegenstanders van Sauerland moesten bij het referendum een meerderheid en daarnaast minstens 91.250 stemmen binnenhalen. De sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de linkse partij Die Linke hadden zich uitgesproken voor het vertrek van Sauerland.

Nieuwe verkiezingen
Er komen nu binnen zes maanden nieuwe burgemeestersverkiezingen. In totaal mochten 365.000 inwoners van de stad in het Ruhrgebied over het lot van hun burgemeester stemmen.

Gerelateerde artikelen