Uitzondering grote steden bij aanbesteding OV
Het is voortaan aan de vier grote steden zelf om het eigen openbaar vervoer aan te besteden of te gunnen aan het gemeentelijk vervoersbedrijf.
De Tweede Kamer ging donderdag akkoord met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks, SP en D66. Gesteund door de PVV vinden de partijen dat de grote steden vanwege hun specifieke karakter beter zelf kunnen beslissen hoe ze hun openbaar vervoer inrichten.
In het regeerakkoord van het inmiddels gevallen kabinet van VVD en CDA was afgesproken dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moesten geloven aan de verplichting om het openbaar vervoer aan te besteden.
Tegen
De kosten en efficiency van het vervoer zouden daarbij gebaat zijn, meenden de regeringspartijen. Zijn stemden donderdag dan ook tegen het initiatiefwetsvoorstel.
Enkele partijen pleitten er tijdens de behandeling van de initiatiefwet zelfs voor alle gemeenten en regio's in Nederland de keuzevrijheid te geven om al dan niet aan te besteden. In het wetsvoorstel is die optie niet meegenomen.
Uitzondering
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, mede-initiatiefnemer van het wetsvoorstel, komt de uitzonderingspositie voor de G4-steden voort uit het feit dat ze niet te vergelijken zijn met andere concessiegebieden. Daarnaast ontbreekt de roep vanuit andere steden om ook onder de nieuwe wet te vallen.