Nieuws21 jan '14 12:49Aangepast op 21 jan '14 16:51

Noodtoestand in Bangkok

Auteur: BNR Webredactie

Thailand heeft de noodtoestand afgekondigd in Bangkok en omliggende provincies. In de Thaise hoofdstad zijn al weken demonstraties tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. De afgelopen dagen vielen bij twee aanslagen op betogers tientallen gewonden en een dode.

De noodtoestand geldt vanaf woensdag. Het betekent dat de veiligheidsdiensten een avondklok kunnen instellen en mensen kunnen aanhouden, zonder dat er een dagvaarding tegen hen is uitgebracht. Ook kunnen ze media censureren, delen van Bangkok tot verboden gebied verklaren en politieke bijeenkomsten verbieden.

Het geweld is sinds 13 januari toegenomen. Toen begonnen de actievoerders tegen de regering een campagne om het openbare leven in de Thaise hoofdstad te verlammen door belangrijke kruispunten te bezetten. Zondag raakten zeker 28 mensen gewond door een explosie bij het Overwinningsmonument, waar vaak tegen de regering wordt betoogd. Twee dagen daarvoor was er een aanslag in de buurt van protestleider Suthep Thaugsuban.

Verbaasd
De Nederlander Haiko Emanuel werkt in Thailand. Wat hij nu al merkt van de noodtoestand? "We waren allemaal heel verbaasd dat 'ie vandaag werd uitgeroepen. We waren toevallig bezig aan de laatste dag van een congres met Nederlandse investeerders die hier op bezoek waren. We hebben gesproken over het investeren in Thailand. Alle bezoekers die in eerste instantie huiverig waren om te komen, waren zeer verbaasd over de rustige toestand. Want in de straten is het uitermate rustig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen