Nieuws6 okt '14 14:22Aangepast op 6 okt '14 15:10

Gebiedsverbod Benno L. blijft in stand

Auteur: BNR Webredactie

Pedoseksueel Benno L. moet zijn enkelband waarmee wordt uitgelezen waar hij naartoe gaat, blijven dragen. Dat heeft de rechter in Den Haag maandag in een kort geding bepaald.

Zijn gebiedsverbod voor de woonplaatsen van de slachtoffers blijft van kracht. Volgens de rechter kan er nu niet op worden vertrouwd dat Benno L. zijn toezegging om niet in het verboden gebied te komen, zonder meer zal nakomen.

Gebiedsverbod Waalwijk opgeheven
Door technische beperkingen van het elektronisch toezicht was er ook in sommige gebieden buiten de gemeenten waar slachtoffers wonen een locatieverbod aan de pedoseksueel opgelegd. Dat vindt de rechter onterecht. Hiervan was met name sprake in Waalwijk.

De rechter heeft verder verboden om gegevens van het elektronisch toezicht in Leiden, de woonplaats van L., uit te lezen. Dit omdat deze maatregel niet een voorwaarde is die het OM heeft opgelegd.

Onzorgvuldig geformuleerd
Ook moet het contactverbod in Leiden worden aangepast. Het opgelegde verbod om in Leiden in gesprek te gaan met minderjarigen is gerechtvaardigd gezien de commotie in Leiden, meent de rechter. "Het verbod is echter onzorgvuldig geformuleerd. Het dient er bijvoorbeeld niet aan in de weg te staan dat L. iets kan kopen in een winkel. Daarom moet het opnieuw worden geformuleerd.''

De zwemleraar kreeg eerder 6 jaar gevangenisstraf voor het misbruiken van tientallen meisjes tijdens de zwemles die hij gaf. Veel slachtoffertjes waren zwakbegaafd. L. is nu voorwaardelijk vrijgelaten, maar moet daarom aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Werk en woning
L. had verder aan de rechter in Den Haag gevraagd om toestemming te krijgen om werk en een woning in Duitsland te zoeken. Ook wil hij een voorschot van 10.000 euro voor de extra kosten die hij door zijn beperkingen na zijn vrijlating heeft moeten maken. Tevens wil hij dat geld als tegemoetkoming voor 'leefgenot' dat volgens hem door buitenproportionele beperkingen voor hem is ontnomen. De rechter heeft deze verzoeken afgewezen.

Gerelateerde artikelen