Nieuws17 nov '14 11:00Aangepast op 21 nov '14 00:38

Vogelgriep niet overgewaaid naar twee omliggende pluimveebedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Bij de twee pluimveebedrijven in de directe omgeving van het door de vogelgriep getroffen bedrijf in Hekendorp is geen virus aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan naar 14 andere bedrijven in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Staatssecretaris Dijksma stuurt morgen een brief naar de Tweede Kamer met nieuwe informatie.

De Europese Commissie is niet van plan extra maatregelen te treffen in Nederland. De commissie is tevreden met het beleid dat wordt uitgevoerd.

Kinderboerderijen
Alle kinderboerderijen zijn in elk geval tot woensdagmiddag gesloten. Vanaf woensdagmiddag mogen alleen de bedrijven die het pluimvee helemaal kunnen afschermen van de rest van de dieren en de bezoekers, de deuren weer openen. De rest blijft gesloten, zo meldt de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN).

De vereniging benadrukt dat op geen enkele kinder- of stadsboerderij vogelgriep is aangetroffen. Voor alle bedrijven die pluimvee hebben, geldt echter een totaal contactverbod voor 72 uur. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod, aldus de vSKBN.

Dierentuinen niet dicht
Dierentuinen hoeven hun deuren niet te sluiten omdat er veel minder direct contact is dan bij een kinderboerderij, laat de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aan BNR weten. Wel houden ze pauwen en hoenderen uit voorzorg binnen. Ook transporteren ze geen dieren tot dinsdagavond.

Informatienummer
Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep kunnen voor informatie telefonisch terecht bij het ministerie van Economische Zaken: 088-0424242.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen