Nieuws30 jan '12 12:00

Geheim agent worden? Niet doen!

Auteur: Edme Koorstra

De Britse geheime dienst MI5 is op zoek naar spionnen. Maar of je zo'n saaie baan wilt?

Via een vragenlijst op de site van MI5 kun je erachter komen of je uit het goede hout gesneden bent.

Straaljager
De vragen zijn vooral gericht op managementstijl, leiderscapaciteiten en stressbestendigheid. Dus niks dus over je favoriete sportauto, met welk type straaljager je het best uit de voeten kunt, en of je je vrouwen liever rood, donker of blond hebt.

Standaard
En de vacature is al niet veel spannender: je moet "goed zijn in het oplossen van problemen, snel de juiste beslissingen kunnen maken, creatief zijn en goed communiceren in woord en schrift. Je moet tegen een stootje kunnen, goed met tegenslagen omgaan en in teamverband kunnen werken." Verder zoeken ze iemand die een "goed analytisch vermogen heeft, georganiseerd te werk gaat, goed oog heeft voor detail." Verder moet je discreet en integer zijn.   

Salaris
MI5 belooft uitverkorenen "uitgebreide training en kansen om je verder te ontwikkelen". En een "gevarieerde loopbaan met elke twee tot drie jaar wisselende functies". Weinig spannends daar dus. Het salaris is ook niet om over naar huis te schrijven: als beginnend spion voor MI5 verdien je iets minder dan 25.000 pond bruto per jaar, dat is bijna 30.000 euro. Dat is 2500 euro per maand, bruto.

Op die manier duurt het zeker twaalf jaar voor je je eigen helikopter kunt kopen. Een kleintje. Moet je wel zuinig aan doen met de Martinis, anders ben je nóg langer bezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen