Nieuws9 dec '14 16:51Aangepast op 9 dec '14 19:01

Angst om CIA-rapport: extra beveiliging ambassades

Auteur: Bram van Dijk

Martelpraktijken van de CIA hebben niet tot resultaten geleid. Ook heeft de inlichtingendienst gelogen tegen toenmalig president Bush over het martelen van terrorisme-verdachten. Dit staat in een rapport van de Amerikaanse senaat over het handelen van de CIA, dat zojuist is verschenen.

In het rapport staat onder meer dat de inlichtingendienst CIA meer gewelddadige verhoormethodes gebruikt dan tot nu toe bekend was. Senator Diane Feinstein verklaarde zojuist in een toespraak in de Senaat waarom het zo belangrijk is om de martelpraktijken aan de kaak te stellen


 

Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk vertelt dat er nu voor het eerst duidelijkheid is over de ernst van de martelingen. "In veel groter detail weten we nu hoe het eraan toeging. Mensen zijn zo'n beetje voor 90 procent verdronken, wel een week lang uit hun slaap gehouden en blootgesteld aan extreme hitte en kou. Daar is ook iemand aan overleden. Er waren beelden, maar die zijn vernietigd. Bush zei eerder dat hij destijds niet op de hoogte is gehouden, maar is daar inmiddels al weer enigszins op teruggekomen. Dit is het meerderheidsrapport van de democraten in het Senaat, na 1 januari 2015 had het niet meer gekund, dan nemen de Republikeinen de meerderheid over. Er komen ongetwijfeld politieke staartjes."

Beveiliging ambassades
Amerikaanse ambassades zijn extra beveiligd na uitkomt van het rapport.
"De dreiging is nu nog wat ingewikkeld in te schatten, maar onthullingen in het verleden als Abu Ghraib en Guantanamo Bay hebben voor de nodige opschudding gezorgd." Opstootjes bij Amerikaanse belangen in het buitenland, zoals ambassades, troepen en bedrijven, kwamen regelmatig voor.

Volgens Kessels wil de regering zich met deze transparantie breken met het verleden. "Ik denk dat het belang van de huidige overheid is om zich vooral los te schudden van de 'war on terror'-doctrine van de vorige overheid. Om zo te laten zien: we leven in een andere tijd, we hebben dit achter ons gelaten en we hebben nu een transparant systeem."

Verifiëren
De onderzoekers hebben geen slachtoffers geïnterviewd en het onderzoek is moeilijk te verifiëren. "Het blijft voor een buitenstaander moeilijk te zeggen wat de waarde is. Het rapport is zeker waardevol omdat het binnen de rol van een democratisch gekozen toezichtsorgaan valt - in dit geval een comité van de senaat - waarbij je mag aannemen dat zij een hoge mate van toegang hebben gehad tot bronnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen