Opa en oma worden weer (even) van stal gehaald
Veel Nederlanders vinden de kinderopvang te duur en daarom hebben zij hun kinderen de afgelopen jaren massaal van de opvang afgehaald, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Voor Wil Portegijs van het SCP komt de forse afname niet als een verrassing. Ze noemt drie redenen: "De kinderopvangtoeslag is steeds lager geworden. Daarnaast is de uurprijs voor opvang juist gestegen en veel ouders hebben te maken met een gedaald huishoudinkomen, of zijn daar bang voor."
Vorig jaar daalde het aantal kinderen in opvang met liefst 10 procent, zegt Portegijs, en dat betreft zowel het feitelijke aantal kinderen als een kleiner aantal uren per kind. Toch is het een illusie dat de ouders massaal zelf de opvang voor hun rekening kunnen nemen. "Flexibel werken blijkt een oplossing te zijn en opa's en oma's worden weer ingeschakeld. Ook zijn er ouders die zelf minder gaan werken, maar dan blijkt vaker dat dat een reden is om de opvang op te zeggen dan dat het een gevolg is: in 2012 is maar 2 procent van de moeders minder gaan werken vanwége de kinderopvang."
Goedkoper
Net zo makkelijk als ouders nu de formele kinderopvang de rug toekeren kunnen ze hun weg weer terugvinden zodra de (economische) omstandigheden weer wat gunstiger zijn, verwacht Portegijs. "Toen de kinderopvang goedkoper werd, zag je mensen die eerst opvang bij opa en oma hadden naar de formele opvang gaan. Nu zie je dat wat teruglopen, maar er is geen enkele reden om te denken dat dat niet weer terug kan stromen. En als mensen een baan vinden, zal dat ook een toenemende vraag naar kinderopvang opleveren."