Nieuws20 aug '14 15:53

Verzekeraars toch akkoord met bekendmaken rapportcijfers

Auteur: BNR Webredactie

De grote verzekeraars gaan allemaal het rapportcijfer bekendmaken dat zij van toezichthouder AFM krijgen voor hun klantgerichtheid. De banken hebben daarover nog niet besloten.

De grote banken wachten eerst gesprekken hierover af met consumentorganisaties. Dat blijkt uit navraag bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars.

In totaal negen financiële instellingen kregen onlangs een oproep van de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en beleggersvereniging VEB om transparanter over hun rapportcijfers te zijn.

Aanvankelijk gaven alleen Delta Lloyd, Achmea en SNS Reaal hier gehoor aan. Maar volgens een woordvoerder van het Verbond zullen ook de andere aangeschreven verzekeraars, Nationale Nederlanden, Aegon en ASR, de cijfers snel openbaar maken.

Belang klant
Bij de aangeschreven banken (ABN Amro, ING en Van Lanschot) is men nog niet overtuigd of de rapportcijfers van de AFM wel geschikt zijn voor publicatie, zegt een woordvoerder van de NVB. "Het rapportcijfer van de AFM is waardevol voor de dialoog tussen toezichthouder en individuele bank, maar kan bij consumenten zorgen voor onnodige onduidelijkheid.''

De AFM beoordeelt elk jaar de mate waarin de grote banken en verzekeraars het belang van de klant centraal stellen. Maar de toezichthouder mag alleen een gemiddeld cijfer naar buiten brengen. Consumenten kunnen de instellingen daarom niet goed vergelijken, vinden de consumentenorganisaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen