Nieuws25 jul '14 11:22

Ernstige terreurdreiging Noorwegen

Auteur: BNR Webredactie

De Noorse politie is in de allerhoogste staat van paraatheid gebracht, nachttreinen worden doorzocht door agenten, het ministerie van Volksgezondheid is op het ergste voorbereid, controles aan de grens zijn verscherpt, het Joods Museum in Oslo is minstens voor 4 dagen gesloten.

Noorwegen is in de ban van een mogelijke terreuraanslag uit radicaal islamitische hoek.

Patrouille
Agenten patrouilleren bij het centraal station van de hoofdstad, rond het parlementsgebouw en het koninklijk paleis. Ook lopen ze rond bij verkeersknooppunten. De veiligheidsdiensten spreken van concrete terreurdreigingen. Het gaat mogelijk om jihadisten vanuit de hoek van de Islamitische Staat, stellen Noorse media.

De veiligheidsdienst heeft evenwel nog geen informatie over mogelijke doelwitten, of het gaat om objecten, bijeenkomsten of personen. Ongeveer tien tips worden nagetrokken, aldus de politie vrijdagochtend.

Volgens de veiligheidsdienst PST is de dreiging vrijdag nog concreter geworden door informatie dat een terreurgroep uit Syrië op weg is naar het Westen. Noorwegen wordt daarbij specifiek als doelwit genoemd. Alle sectoren in het land treffen maatregelen. Staatsoliebedrijf Statoil heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen bij zijn olie-installaties.

Risico verkleinen
"Terrorisme kan overal voorkomen. We werken constant aan beveiliging. Ook in Noorwegen zijn we er niet van verschoond en we moeten er alles aan doen om het risico te verkleinen'', aldus topman Helge Lund.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen