Nieuws23 dec '13 14:30Aangepast op 23 dec '13 14:46

Vrouwen Pussy Riot zijn vrij

Auteur: BNR Webredactie

De twee vrouwen van de Russische punkgroep Pussy Riot die nog vastzaten, zijn maandag vervroegd vrijgelaten.

Eerst mocht Maria Aljochina het strafkamp verlaten waar zij sinds 1 augustus was opgesloten. Enkele uren later volgde Nadezjda Tolokonnikova die vastzat in het gevangenisziekenhuis in de stad Nizjny Novgorod aan de Wolga, waar ze na haar hongerstaking eerder dit jaar was behandeld.

Tolokonnikova (24), de leidster van de groep, schreeuwde 'Rusland zonder Poetin', toen zij de gevangenis in Siberië verliet. "De grens tussen vrijheid en onvrijheid is erg dun in Rusland, een totalitaire staat'', zei zij.

Tolokonnikova en de 25-jarige Aljochina zaten een gevangenisstraf van 2 jaar uit wegens 'hooliganisme', nadat zij in februari vorig jaar in de Christus de Verlosserkathedraal in het centrum van Moskou een Russisch-orthodoxe dienst hadden verstoord. Zij zongen toen met maskers op een 'punkgebed' tegen de toenmalige presidentskandidaat en huidige president Vladimir Poetin. Een derde bandlid, Jekaterina Samoetsevitsj, kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf, omdat zij weliswaar ook in de kathedraal was geweest, maar het 'gebed' niet had meegezongen.

De vrijlating was verwacht. Vorige week nam de Doema, de Russische Tweede Kamer, een amnestiewet aan waardoor duizenden gevangenen kunnen vrijkomen. Ook de 30 activisten van Greenpeace die half september werden opgepakt bij een protestactie bij een Russisch boorplatform zullen profiteren van de nieuwe wet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen