Nieuws25 nov '14 13:07

Iedereen moet vergeten kunnen worden, als het aan de PvdA ligt

Auteur: Thijs Baas

De PvdA pleit voor een allesomvattende datawet die ons dataverkeer reguleert. Ook moet de privacy van burgers gewaarborgd worden, vindt de regeringspartij.

Bron: ANP
Bron: ANP

Redacteur Laura Gremmee vroeg zich af wat er eigenlijk allemaal in zo'n datawet zou moeten staan. Zoals de PvdA het ziet mag in ieder geval het 'recht om vergeten te worden' niet ontbreken en moet er een meldpunt komen voor datalekken. Er moet bovendien meer duidelijkheid komen over wat al dan niet is toegestaan bij de bestrijding van cybercrime. Providers moeten de vrijheid krijgen om content te verwijderen, zoals kinderporno.

Maar goed, dan heb je alleen nog maar hele brede definities. Ivo Noppen, professioneel en legaal hacker voor Deloitte, wil meer duidelijkheid over wat de politie mag op het gebied van hacken en IT-journalist Brenno de Winter is daarom blij dat het debat over die datawet nog lang niet is afgerond. "We zullen ook ingewikkelde vraagstukken over waar intellectueel eigendom begint en ophoudt goed moeten definiëren en er goed over nadenken."

Data stopt natuurlijk niet bij de grens: Europa is hier ook al mee bezig, er wordt op dit moment gewerkt aan een Europese verordening op het gebied van privacy, vertelt Anke Verhoeven van SOLV Advocaten. In die verordening komt onder meer te staan in hoeverre er persoonsgegevens opgeslagen mogen worden en hoe het toezicht daarop gehouden gaat worden. Nog even geduld dus... 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen