Nieuws19 dec '13 14:41Aangepast op 19 dec '13 16:36

FNV Bouw: Ingehouden bedrag Portugese werknemers 'exorbitant'

Auteur: Thijs Baas

De uitbuiting van Portugese arbeiders die aan de A2 werken gaat door, meent FNV Bouw. De aannemers Ballast Nedam en Strukton hadden beloofd om geld dat werd ingehouden voor huisvesting terug te geven, maar daar komt volgens woordvoerder Ron Sinnige nog helemaal niets van terecht.

Image

Verbazingwekkend is volgens Sinnige dat niemand druk zet op het proces. De hoofdaannemers komen niet over de brug met de toegezegde gelden, maar ook de overheden lijken de andere kant op te kijken. Er gebeurt eigenlijk helemaal niets in dit traject. Ook Asscher schuift dit dossier voor zich uit. Terwijl wij zeggen: dit is gewoon uitbuiting en misbruik maken van de positie van arbeiders. Je moet dit stoppen en als je belooft dat je over de brug komt, moet je dat ook gewoon dóen."

Ook deze maand wordt op de loonstrook van de Portugese arbeiders nog steeds hetzelfde bedrag aan huisvestings- en logistieke kosten ingehouden, bijna 1.000 euro per persoon. De situatie is nog exact zoals voorheen, constateert Sinnige. "Wij vinden de cao-Bouw van toepassing. Al zou de onderaannemer onder een uitzend-cao vallen, dan nog gelden daarvoor de bepalingen voor bouwvakkers uit de bouw-cao."

Exorbitant
De misstanden zijn tweeledig, zegt Sinnige: niet alleen is het ingehouden bedrag exorbitant, ook wordt de cao Bouw niet toegepast, wat de inkomsten van de bouwvakkers verder drukt. "Uitbuiting of misstanden, dat is een woordspel. Wij vinden dít uitbuiting: het misbruik maken van de situatie van mensen die eigenlijk geen kant op kunnen en in het systeem gevangen zitten. De keuze is voor de Portugese werknemers is: 'onderteken het contract en betaal de huisvestingskosten óf je komt helemaal niet aan de bak'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen