Nieuws16 sep '12 18:41Aangepast op 16 sep '12 23:52

Hezbollah roept aanhang op te protesteren

Auteur: Melvin Captein

De radicale Hezbollahbeweging roept aanhangers in Libanon op een week lang te demonstreren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. "De hele wereld moet de woede zien op jullie gezichten!"

Dat zei leider Hassan Nasrallah in een tv-toespraak. "De hele wereld moet weten dat de profeet Mohammed volgers heeft die niet zwijgen bij vernedering'', voegde hij toe. Volgens hem is de film "de ergste aanval op de islam ooit, erger dan de Duivelsverzen van Salman Rushdie, de koranverbrandingen in Afghanistan en de spotprenten in Europese media''.

Nasrallah riep op tot protesten in sjiitische steden in Libanon. De demonstratiegolf zou morgen moeten beginnen in de hoofdstad Beiroet. Woensdag wil Hezbollah mensen op straat zien in de zuidelijke havenstad Tyrus, vrijdag in het oostelijke Baalbek, zaterdag in Bint Jbeil aan de grens met Israël en zondag in het noordelijke Hermel.

Nederlandse demonstratie rustig verlopen
Ook in Nederland werd vandaag gedemonstreerd, maar daar ging het er stukken rustiger aan toe. Enkele tientallen demonstranten verzamelden zich op het Amsterdamse Museumplein, niet ver van het Amerikaanse consulaat. Sommigen hadden een vlag of een spandoek bij zich met teksten. De actie duurde ongeveer twee uur. Er was veel politie aanwezig om toezicht te houden.

De manifestatie op het Museumplein was niet het eerste protest in Nederland tegen het omstreden Amerikaanse filmpje, waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Vrijdag vond er ook al een demonstratie plaats op de Dam. Die zou eerst gehouden worden op het Museumplein.

Het consulaat besloot daarom vrijdag uit voorzorg eerder te sluiten. Ook waarschuwden zij Amerikanen om vandaag weg te blijven van het plein.

Protesten waaien over
Eerder werd er in Libië en Jemen al hevig geprotesteerd tegen de omstreden online rolprent, middels bestorming van de Amerikaanse ambassade. Dat leidde onder andere tot de dood van de een Amerikaanse ambassadeur in Libië. Vandaag werden in die zaak 50 arrestaties verricht.

Ook in de rest van de wereld vinden heftige en minder heftige protesten plaats. Op meerdere plaatsen in Europa is dit weekeinde geprotesteerd. Er waren onder meer demonstraties bij de Amerikaanse ambassades in België, Engeland en Frankrijk.  In Antwerpen werden 230 mensen aangehouden, Parijs kende 250 arrestaties, terwijl in Londen ongeveer 300 mensen in de boeien werden geslagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen