Nieuws12 sep '12 11:16Aangepast op 12 sep '12 17:41

Raketaanval doodt Amerikaanse ambassadeur Libië

Auteur: Thijs Baas

De Amerikaanse ambassadeur in Libië is omgekomen bij anti-Amerikaanse protesten in de Libische stad Benghazi. Aanleiding van de protesten is een amateuristisch anti-Islam filmpje op YouTube.

Ambassadeur Christopher Steven is om het leven gekomen bij een raketaanval op het consulaat van de VS. Dat maakte de Libische onderminister van Binnenlandse Zaken Wanis al Sharf woensdag bekend. Het is niet duidelijk of de aanval plaatsvond toen de ambassadeur in de auto zat of in het consulaat was.

Opstand
De aanval op de ambassadeur gebeurde tijdens opstanden bij het consulaat. Een gewapende bende viel gisteravond de diplomatieke post aan. Correspondente Rena Netjes in Tripoli, de hoofdstad van Libië: "Gisteren zijn tussen de 500 en 1000 mensen naar het consulaat getrokken, van allerlei pluimage. De bewaking is angstig geworden en schoot in de lucht. Het was een aanleiding om de ambassade te bestormen."

Filmpje
Reden voor dit protest was een amateuristisch filmpje op Youtube. "Mensen hebben op Twitter en Facebook het filmpje voorbij zien komen en zich verzameld. Bovendien, gisteren was het 9-11 en heeft de Egyptische leider van Al-Qaida de dood van de Libische leider van Al Qaida in Libie aangekondigd. Journalisten zien ook dit als een aanleiding voor de extremistische groepen om zich vandaag te verenigen", zegt Netjes. Eerder op de avond waren ook protesten bij de Amerikaanse ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Amerika reageert
BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vanuit New York over de reactie van de Amerikanen: "Mitt Romney heeft naar mijn idee een catastrofale fout gemaakt. Hij gebruikte het om de aanval tegen de regering Obama in te zetten. Terwijl Obama correct had gereageerd. De reactie van de Amerikanen was één van verbijstering. Ze zeiden dat de relatie met Egypte goed is. Dat deze acties van een groep gekken zijn. Met andere woorden, de regering riep op tot kalmte. En Romney zegt: Hoe durf je? Je moet meteen diep verontwaardigd reageren en het niet acepteren. Het is niet goed geweest dat Romney hier meteen een verkiezingsonderwerp van heeft gemaakt."

Wie doet zoiets?
Wie zijn de mensen achter het filmpje? Hammelburg: "De man die erachter zit heet Sam Basil, het is volgens de media een 52-jarige Amerikaan van Israelische afkomst en woont in Californië. Er gaan de verhalen te ronde die bewerken dat deze man 5 miljoen heeft verzameld om dit filmpje te maken."

Waarom dit filmje voor deze opschuldding heeft gezorgd, is niet moeilijk te verklaren. Arabist Jan Jaap de Ruiter "Kom je aan de profeet Mohammed, heb je een groot probleem. Veel moslims kunnen zich dan niet inhouden. Mogelijk ook het feit dat de Egyptische regering gematigd heeft gereageerd op deze belediging, speelt mee. Helaas zijn deze mannen mogelijk toch gevaarlijker dan gedacht: ik sluit niet uit dat we dergelijke acties in de toekomst vaker gaan zien."

Stoffelijke overschotten
De stoffelijke overschotten van de Amerikanen zijn overgebracht naar het vliegveld van Benghazi. Vandaar gaan ze naar Tripoli en naar de VS. Het Amerikaanse leger heeft een militair vliegtuig gestuurd om ze op te halen.

Nederland heeft momenteel twee uitgezonden diplomaten in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat zijn een plaatsvervangend chef de poste en een hoofd bedrijfsvoering. Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Benghazi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet geen mededelingen over maatregelen voor hun veiligheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen