Innocence of Muslims: rellen om een 'flutfilmpje'
De protesten over de film 'Innocence of Muslims' verspreiden zich tot in Europa. Onder meer in Londen, Parijs, Antwerpen en Amsterdam waren dit weekend demonstraties. En dit om een 'flutfilmpje', stelt BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vast.
Fundamentalistische moslims geven de VS de schuld van de film en veroorzaakten rellen overal ter wereld bij westerse ambassades. In Amsterdam is het protest op het Museumplein rustig verlopen, maar in andere landen niet. Waar komt die woede over die film toch vandaan?
Bernard Hammelburg antwoordde vanochtend op BNR: "Het kan natuurlijk nooit de film zijn, dat is uitgesloten. Het is een slechte film, dat weet iedereen ook in de moslimwereld. De Amerikanen zeggen 'wij vinden het ook verschrikkelijk. Het spijt ons dat het is gebeurd, maar in een democratie bestaat nu eenmaal het vrije woord, dus we kunnen er niet veel aan doen. Behalve onze verontschuldigingen aanbieden en dat is het dan."
Flutfilmpje
Hij ging verder: "Niet alleen bij heel extreme, goed georganiseerde salafistische groepen - rechts conservatieve moslims - maar ook bij allerlei andere groepen, heeft de film wat losgemaakt. Hooligans, gelegenheidsrelschoppers, opgekropte woede in allerlei landen. Dit heeft zich inmiddels verspreid in 20 tot 25 landen, in sommige heel heftig. Bijvoorbeeld gisteren in Pakistan in een aantal plaatsen waar echt heel bloedige rellen zijn geweest en waar ook een dode is gevallen. Dus het is opgekropte woede die gaat om anti-Amerikanisme om alle mogelijke redenen uit het recente en wat langere verleden. Dat komt allemaal bij elkaar en ze gebruiken als aanleiding een flutfilmpje dat het grootste deel van die menigte naar mijn stellige overtuiging helemaal nooit heeft gezien."
Dat betekent dat de frustratie richting Amerika zo diep zit dat zo'n klein vonkje ineens zo'n grote brand kan worden? Hammelburg: "Heel veel islamitische regimes kunnen niet verkroppen dat het Amerikaanse systeem op het gebied van vrijheid van meningsuiting ongeveer het meest liberale ter wereld is. Veel liberaler nog dan bijvoorbeeld bij ons."
Verbieden
Hammelburg legde uit: "Wij kennen nog wel enige grenzen in de vorm van belediging of kwaadsprekerij. Wij kunnen nog wel eens wat verbieden. Maar ook niet veel, zoals je hebt gezien bij het proces-Wilders of rondom de hele kwestie op de moord op Van Gogh. Er zijn allerlei dingen die je wel wil maar niet kan in een democratie. Dat is voor islamitische regimes onaanvaardbaar. Ze snappen het niet. Je ziet ook de mensen die worden geïnterviewd op straat dat ook zeggen: 'jullie roepen dat je daar niks aan kan doen, maar dat moet je wel doen; je moet het verbieden!'

Bernard Hammelburg
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in zijn column in op de zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.