Nieuws13 dec '13 06:52

De Mol zoekt ruzie met Sanoma over SBS

Auteur: BNR Webredactie

John de Mol is op oorlogspad. In het Financieele Dagblad trekt hij flink van leer tegen het Finse mediabedrijf Sanoma, met wie hij samen het Nederlandse SBS bezit. Volgens De Mol dreigt er een onwerkbare situatie omdat Sanoma niet voldoende wil investeren in SBS6, Net5 en Veronica.

De Mol kocht SBS in 2011 samen met Sanoma, legt BNR-redacteur Irene de Kruif uit. Op dit moment is een meerderheid van de aandelen (twee derde) in handen van Sanoma. De rest van de aandelen zijn in handen van De Mol. "Vorige week werd duidelijk dat John de Mol SBS helemaal in eigen handen wil krijgen. Hij deed een bod aan Sanoma van 373 miljoen euro. Maar Sanoma weigert dat en zegt dat SBS een van de kernactiviteiten is. En daar neemt De Mol duidelijk geen genoegen mee."

De Mol zegt nu dat er een onwerkbare situatie dreigt te ontstaan met de Finnen. En dat is vervelend, legt De Kruif uit. "Want Sanoma had in Nederland natuurlijk grote plannen om een multimediabedrijf te worden." Maar van die plannen is volgens de tv-producent na tweeënhalf jaar niet zo gek veel meer over.

Daarmee doelt De Mol op de bezuinigingen die Sanoma bij al zijn activiteiten moest doorvoeren, verduidelijkt De Kruif. "Eind oktober maakte het bedrijf bekend allerlei slechtlopende activiteiten in de etalage te zetten, maar dus niet SBS. Het bedrijf zei vorige week nog dat het niet te koop staat."

Ambitieuze plannen
Sanoma en Talpa hadden in 2011 gezamenlijk ambitieuze plannen om SBS, met haar zenders SBS6, Net5 en Veronica, te veranderen in een gezond en florerend bedrijf. Maar dat is vooralsnog niet gelukt. "John de Mol zegt in het FD dat er ieder jaar minstens 20 miljoen euro geïnvesteerd moet worden in SBS als bedrijf, maar dat Sanoma dat helemaal niet kan vanwege alle bezuinigingen. De Mol: 'Sanoma staat letterlijk in brand, het bedrijf staat op zijn grondvesten te schudden. Dat betekent dat de filosofie die we ooit afgesproken hebben voor SBS door Sanoma niet meer ingevuld kan worden'."

De Mol geeft overigens ook duidelijk aan weinig vertrouwen te hebben in de Finse SBS-topman Hans Edin die er door Sanoma is neergezet. "Die man is compleet onzichtbaar", zei De Mol in het FD.

Sanoma heeft kort gereageerd, zegt De Kruif. "In een reactie laat Sanoma weten ‘onplezierig verrast’ te zijn door de uitspraken van De Mol. De uitgever zegt dat SBS een sleutelrol speelt in zijn multimediale strategie en stelt tevens dat haar financiële positie ‘stabiel’ is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen