Nieuws4 okt '13 16:56Aangepast op 4 okt '13 17:49

'Commissie wil Berlusconi uit Senaat zetten'

Auteur: BNR Webredactie

Een Italiaanse Senaatscommissie heeft aanbevolen oud-premier Silvio Berlusconi zijn zetel te ontnemen, omdat hij veroordeeld is voor belastingfraude. Dat bleek vrijdag na een stemming.

Berlusconi dreigt zijn senaatzetel kwijt te raken vanwege een definitieve veroordeling door de strafrechter. In een van de vele rechtszaken waarin zakenmagnaat Berlusconi is verwikkeld, kreeg hij op 1 augustus 4 jaar cel opgelegd wegens belastingontduiking.

Correspondent Maarten Veeger: "De commissie heeft gezegd dat hij moet vertrekken. Maar dat betekent nu dat het parlement daar nog een stemming over moet doen. Dat is een plenaire zitting en alle parlementariërs moeten daar hun zegje over doen. Dat moet binnen nu en twintig dagen gebeuren. En pas dan kunnen we zeggen dat hij echt weg moet. Nou is er wel een duidelijke meerderheid in dat parlement om hem weg te sturen. Maar het is nog niet zo ver."

Bevooroordeelde club
Aan het begin van de dag liet Berlusconi al weten dat hij niets van de commissie moest weten en dat het een bevooroordeelde club was, zegt Veeger. "Zijn advocaten waren niet aanwezig bij de zitting, dat weigerden ze. Hij wil eigenlijk niet dat het besluit van de commissie gerespecteerd wordt. Maar dat gaat natuurlijk wel gebeuren. Dus gaat het parlement er nu nog over stemmen."

Een datum voor de plenaire zitting moet nog worden bepaald. "Het maakt eigenlijk niet heel veel uit wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Er is, als het hele parlement bekijkt, een meerderheid met de partij van Beppe Grillo en met de sociaal-democraten. Het lijkt een stemming die ook een formaliteit moet worden. Maar we dachten al veel vaker dat Berlusconi weg zou zijn. En het is nog steeds niet zo. Ik durf dus niet met zekerheid dat te zeggen dat het nu ook echt gaat gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen