Nieuws21 aug '13 11:21

Onze zwemvaardigheid droogt op

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlanders zijn slechter in zwemmen geworden. Dat concludeert het Mulier Instituut na onderzoek. De meeste kinderen halen nog wel hun A- en B-diploma, maar daarmee houdt het vaak op.

"Veel te weinig kinderen gaan op voor het C-diploma. Dat geldt nog maar voor één op de drie kinderen. Dat is niet goed. Daarna stromen veel te weinig kinderen door naar zwemverenigingen", zegt Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut, dat sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek verricht.

Zwem-ABC
Zo'n 15 jaar geleden bepaalde de zwemsector dat ieder kind het A-, B- en C-diploma zou moeten halen om echt veilig te kunnen zwemmen, het zogeheten Zwem-ABC. Breedveld: "Wat je natuurlijk vooral wil, is dat kinderen zich veilig voelen in het water en dat ouders met plezier naar het strand gaan en weten dat een kind zich kan redden in het water. Dat plezier wil je vooral garanderen. Dan hoop je dat kinderen en volwassenen niet in de problemen komen en dat de kans op verdrinkingen zoveel mogelijk wordt uitgesloten."

Belang
Aan de beschikbaarheid van zwembaden en goede lessen ligt het niet; die is er volgens Breedveld volop. Het heeft meer met kennis te maken. "Veel te weinig ouders zijn doordrongen van het belang van het Zwem-ABC. Dat geldt nog maar voor één op de zes ouders. Er moet veel meer voorlichting komen over het belang daarvan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen