Nieuws30 okt '14 09:32

Autoverhuurders in actie tegen criminele klanten

Auteur: BNR Webredactie

Autoverhuurbedrijven gaan samenwerken met de politie om criminelen op te sporen. Dat meldt branche-organisatie BOVAG. Criminelen gebruiken liever gehuurde wagens voor hun duistere zaakjes dan eigen auto's, omdat ze dan moeilijker op te sporen zijn.

“Het ging vaak zonder dat die verhuurbedrijven het wisten, terwijl er vanuit de politie wel een verwijt lag van ‘jullie helpen criminelen’. Maar criminelen kopen ook een pak melk bij de Albert Heijn", zegt Paul de Waal van BOVAG op BNR. "Hoe kom je daar achter? Daar kan je niet altijd achter komen."

Voordeel
Daar zit niet alleen een maatschappelijk voordeel aan maar ook een voordeel voor de verhuurbedrijven zelf. “Als je een vaste contactpersoon hebt bij de politie en die snapt ook hoe de verhuurbranche werkt, dan heb je vaak sneller je auto terug. En je wil graag je auto terug, want al die maanden stil staat heb je wel de kosten maar niet het profijt van het kunnen verhuren van de auto. Dat zijn voordelen die we de afgelopen twee jaar in Amsterdam hebben gezien en die we nu ook landelijk proberen uit te rollen. "

Contact met politie
Hoe gaat dat in z’n werk? Die verhuurden moeilijk vragen of iemand 'm voor criminele activiteiten gaat gebruiken. “Dat klopt. Het is ook hartstikke lastig. Maar toch is er wel wat aan te doen. Over veel voorbeelden kan ik niet veel vertellen, dat is het echt het geheim van de smid. Maar de simpelste is natuurlijk betalen met contant geld. Criminelen hebben veel zwart geld. Als iemand voor langere tijd een auto huurt en hij wil dat per maand contant afrekenen, dan kan er best wel eens een belletje gaan rinkelen. Dan kan je met de politie in contact treden. Met je vaste contactpersoon in plaats van dat je het algemene nummer belt en het eens uitlegt. Misschien is het wel een bekende van de politie. Het gaat vaak heel informeel, maar dat is juist de goede manier om dit aan te pakken."

Hij kan zich goed voorstellen dat verhuurbedrijven die niet bij de Bovag zijn aangesloten vaker opduiken in dit verband dan andere bedrijven. “Dat sluit ik niet uit. We hebben het natuurlijk niet in zicht, maar de politie wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen