Nieuws14 jan '13 15:10

Peking kan niet zonder mondkapje

Auteur: Pieter van den Akker

In de ziekenhuizen in Peking worden de laatste dagen veel mensen opgenomen met ademhalingsproblemen. De luchtverontreiniging is er zo ernstig dat vandaag alarmcode oranje is afgekondigd, de op één na hoogste alarmcode.

Correspondent Marije Vlaskamp beschrijft op BNR vrij grafisch hoe het zit met die luchtverontreiniging: "Als je nu naar buiten loopt, kom je thuis met een - je wil het eigenlijk niet weten - neus vol met kleine zwarte dingetjes in je snot. Die zitten ook in je keel, je ademt ze 'lekker' in. Je ogen doen een beetje zeer, je kan niet al te veel zien. Dus buiten lekker gaan joggen? Nee, beter van niet."

Mondkapjes
Zelf is Vlaskamp niet zo van de mondkapjes, maar ze ziet er veel Chinezen mee rondlopen. "Het is op dit moment een veelvoorkomend gezicht in de straten. Er is een run op die dingen."

Windstil, koud
Hoe de ernstige verontreiniging tot stand is gekomen? "Het weer is er naar", antwoordt Vlaskamp. "Het is windstil, er staat geen zuchtje wind. Peking ligt tussen een krans van bergen in, dus als er dan vervuiling komt van al die miljoenen auto's hier, blijft het ook hangen. Het is de koudste winter in 28 jaar. Dat betekent dat de verwarming staat te loeien om het warm te houden. En die wordt op kolen gestookt, ook al niet goed voor het milieu. Kortom, een combinatie van flink veel uitstoot met windstil weer: dan krijg je dit."

Inmiddels zijn er al heel wat mensen opgenomen in ziekenhuizen met ademhalingsproblemen. "Op meldsystemen zie je dat het echt verschrikkelijk is. In het verkeer is doorrijden er niet bij met een zicht van minder dan 200 meter. Vluchten worden gecancelled omdat het niet veilig vliegen is, scholen laten hun kinderen niet buiten gymen. Dus je merkt het wel in het gewone leven. "

'Blijf binnen'
Er wordt afgeraden naar buiten te gaan, vervolgt Vlaskamp. "Het is niet van: ga je met de auto of fietsen? Zaterdagavond was het zo erg dat je gewoon een waarschuwing kreeg van 'ga niet naar buiten, blijf in je huis'."

Gerelateerde artikelen