Nieuws11 nov '14 16:16

De TU Delft in de etalage

Auteur: Bram van Dijk

Wetenschappers van de TU Delft zetten zich tijdens de eerste 'TU Delft Research Exibition' zo voordelig mogelijk in de de etalage op zoek naar investeringen vanuit het bedrijfsleven. Zo hoopt de universiteit geld binnen te halen voor onderzoek.

Een van die projecten die vandaag op zoek gaat naar investeerders is de DelFly, een drone in de vorm van een libelle. "Hij vliegt heel langzaam over de hoofden, hij is heel licht en flappert met zijn vleugeltjes", zegt een van de uitvinders Bart Remes.

Kan de drone meer dan een beetje rondfladderen? "We doen er onderzoek naar om meerdere van deze soort systemen samen te laten werken. Als jij een search and rescue mission moet doen stuur je met meerdere van dit soort drones een gebouw in om zo snel mogelijk overlevenden te zoeken. Met meerdere drones heb je sneller de informatie, vooral als deze drones van elkaar informatie krijgen."

Een ander voorbeeld is dat een boer ze kan gebruiken om te kijken waar op zijn veld de planten water of pesticide moeten krijgen.

Kennis naar de maatschappij
Paul Althuis van TU's Valorisation Centre doet er alles aan om 'kennis naar de maatschappij te brengen'. Lijdt het fundamentele onderzoek van de universiteit daar niet onder? "Ik denk dat het gaat om een win-win situatie. Het bedrijfsleven heeft voor onderzoek ons nodig en wij hebben het bedrijfsleven nodig. Ik denk dat het daar om gaat. De brug slaan tussen universiteit en bedrijf."

Parrot
Draadloze productenfabrikant Parrot heeft al geïnvesteerd in de DelFly. Uitvinder Remes: "Zij zijn sinds kort geïnteresseerd in de drone market. Zij hebben al betaald voor de taken die wij voor hun doen en wij zorgen dat zij op de voorgrond staan. De kennis die in de universiteit aanwezig is, pompen we over naar de bedrijven en daar draait het vandaag om."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen