Nieuws26 aug '14 20:54Aangepast op 27 aug '14 06:26

Meer vergoeding bij leveren aan voedselbank

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Economische Zaken stelt woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van de Russische boycot uit de markt te halen.

Telers krijgen een hogere vergoeding als ze uit de markt genomen producten aan de voedselbanken verstrekken. Dan worden bijvoorbeeld de extra kosten voor distributie en sortering vergoed vanuit Brussel.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer dinsdag op de hoogte gebracht van de gang van zaken. Ze heeft in Brussel gepleit voor soepele voorwaarden voor verstrekken aan voedselbanken. Producten die uit de markt worden genomen, moeten wel voldoen aan de kwaliteitsnormen, zodat ze na distributie nog steeds geschikt zijn voor consumptie.

Telers die met overschotten zitten, kunnen zich nu al aanmelden bij uitvoeringsinstantie RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo'n 45 telers hebben dat inmiddels gedaan.

125 miljoen euro
De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen of voor het niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten.

Overigens is volgens de landbouworganisatie nog niet bekend hoeveel telers overschotten zullen gaan aanbieden. De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel terug op het niveau van voor de Russische boycot, liet voorzitter Nico van Ruiten van ondernemersorganisatie LTO Glaskracht zaterdag nog weten. Door de lagere temperaturen is de oogst teruggevallen en zijn de prijzen weer gestegen.

LTO en Voedselbanken Nederland zijn in elk geval logistiek klaar om overschotten aan de voedselbanken te leveren. Als er woensdag meer duidelijk is over de voorwaarden om voedseloverschotten uit de markt te halen, zal het nog wel tot maandag duren voordat het voedsel daadwerkelijk naar de voedselbanken kan, zegt Salomon Querido van Voedselbanken Nederland. Dat is volgens hem nog niet te laat. Het voedsel is dan nog steeds goed. ,,Momenteel wordt er van het overschot ook nog gewoon verkocht op de markt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen