Nieuws28 dec '12 16:45

Banken maken geen haast met bankierseed

Auteur: Fleur de Bruijn

Banken en verzekeraars lijken nog geen concrete plannen te hebben om de verplichte eedaflegging, inclusief getuigen, te regelen.

"Ik beloof dat ik een zorgvuldige afweging zal maken tussen alle belangen die bij de onderneming betrokken zijn, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de onderneming opereert.''

Dit en meer moeten alle bestuurders in de financiële sector vanaf 1 januari beloven om te laten zien dat ze hebben geleerd van de kritiek op bankiers die ontstond in de financiële crisis van 2008.

Wettelijke verplichting
Bestuurders en toezichthouders moeten tussen 1 januari en 31 december 2013 de eed afleggen. Later dat jaar komt er duidelijkheid over de wettelijke verplichting om de eed af te leggen voor alle 250.000 werknemers in de sector.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde deze verplichting onlangs uit omdat hij de sancties na een overtreding nog wil uitwerken. De Raad van State zei vrijdag overigens dat een verplichte eed voor alle werknemers niet echt nodig was.

Eedaflegging
Hoe de eedaflegging voor de bestuurders eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. "Voor de Rabobank heeft dit wat voeten in de aarde. Wij hebben 139 lokale banken die allemaal een bankvergunning hebben omdat wij een coöperatie zijn. Wij hebben dus heel wat bestuurders en commissarissen'', aldus een woordvoerder.

Hij benadrukte dat de eed past in deze tijd, maar dat er de afgelopen tijd al een stortvloed aan wetten en maatregelen over de banken is heen gekomen.

Aegon en ABN Amro
Verzekeraar Aegon zegt zich te houden aan de wet en laat weten dat de bestuurders binnen het kalenderjaar 2013 de eed zullen afleggen.

ABN Amro denkt begin volgend jaar de eed af te nemen. Evenals de Rabobank zegt ABN Amro dat de geloftes die in de eed staan ook deel uitmaken van de bestaande gedragscodes die al bij de bank gelden.

Wet- en regelgeving
Een van de bedenkers van de code, voormalig journalist en bankenman Hans Ludo van Mierlo, beaamt dit. “Banken barsten van de codes. Maar die leefden niet echt.''

Het mooie van deze eed, zegt de hoopvolle Van Mierlo, is dat ‘de tsunami aan wet- en regelgeving het beroep van financiële dienstverleners verandert, maar dat de beroepseed de bankier zelf verandert'.

Adfiz
Bij één club leeft de eed in ieder geval wel. Adfiz, de branchevereniging voor financiële adviseurs met ruim 1000 leden, organiseert op 10 januari een nieuwjaarsborrel waarop de feestvierders worden uitgenodigd de eed gezamenlijk af te leggen. Na enkele dagen hebben zich hiervoor al 200 leden aangemeld, aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen