Nieuws28 dec '12 12:37

Raad van State kritisch over bankierseed

Auteur: Fleur de Bruijn

De Raad van State is kritisch over de bankierseed als die ook verplicht wordt gesteld voor gewone medewerkers bij een bank, zoals het kabinet overweegt.

De Raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, vindt dat niet nodig. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd advies.

Oneigenlijk instrument
De Raad is positief over invoering van de bankierseed per 1 januari voor de bestuurders en commissarissen van Nederlandse banken. Maar bij invoering van de eed voor overige bankwerknemers stelt de Raad vraagtekens. Die hebben immers geen ‘publiek gezag' en hen verplichten tot het afleggen van een eed of belofte is dan een 'oneigenlijk instrument'.

Gewone bankpersoneel
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën besloot vorige maand tot een onderzoek naar de invoering van de bankierseed voor het 'gewone' bankpersoneel. Het kabinet en de Tweede Kamer waren daar tot nog toe wel erg voor. De eed moest gaan gelden voor iedereen in de financiële sector die consumenten adviseert over financiële producten.

Bonussen
De bankierseed is een van de antwoorden van de politiek op de financiële crisis van de afgelopen jaren waarin banken wereldwijd door overheden moesten worden gered. Verder zijn de bonussen in de sector gemaximeerd, zijn de buffers van banken verhoogd en is er meer toezicht op risicovolle ondernemingen.

Tuchtcollege
De vorige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, kondigde in september ook nog een onderzoek aan naar een eigen tuchtcollege voor de financiële sector, net zoals medici, advocaten en notarissen die hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen